image

Fryshuset fyller 40 år! 

Vår dörr har alltid stått på glänt för barn och unga.

Det har den gjort sedan 1984, när Anders Carlberg grundade Fryshuset i det gamla fryslagret vid kajen av Hammarby sjö i Stockholm, med en vision om att skapa en plats där unga kan växa, drömma och utvecklas genom sina passionerade intressen. Det började med en basketplan och några replokaler i det gamla fryslagret vid kajen av Hammarby sjö i Stockholm. Idag är Fryshuset en av Sveriges största organisationer för unga, med mötesplatser och verksamheter spridda över hela landet – och till och med utomlands.

Varje månad möter vi över 12 000 unga som går i skolan, deltar i någon av våra olika fritidsaktiviteter, är en del av ett stärkande och utvecklande sammanhang, engagerar sig i frågor som de brinner för eller som kommer för att bara få vara på en trygg plats där de kan vara sig själva. Här finns plats för alla unga!

Nu håller vi dörren öppen för unga i 40 år till.

Fira med oss!
Har du varit med sedan början eller har du en ny relation till Fryshuset?  Oavsett när du mötte oss vill vi fira våra första 40 år tillsammans med dig. Dela dina minnen, upplevelser eller stunder från Fryshuset på sociala medier. Använd hashtaggen #fryshuset40 och tagga oss. Vi ser framemot att ta del av era berättelser!

Fryshuset från två generationer
Anncha Lilje Ander – som jobbar kvar än idag – var med på invigningen och minns att det var trångt på den provisoriska scenen:

– Vi var så stolta över att vårt Fryshus äntligen skulle invigas. Då var det fortfarande en byggarbetsplats. Fryshuset förblev egentligen något av en byggarbetsplats i många år, då behoven aldrig verkade ta slut och vi fick bygga om hela tiden, minns Anncha.

Tillsammans från scenen sjöng vuxna och unga en specialkomponerad text om Fryshuset, baserad på melodin till dängan House of the rising sun. I texten nämndes att man kunde både gå på konsert, fika och sola solarium på Fryshuset. Det senare var något alldeles extra på den tiden det begav sig.

Ungefär 30 år efter invigningen började en ung tjej som heter Mimmie besöka Fryshuset. Det ena ledde till det andra och till slut blev hon anställd:

– Det som det som gjort störst avtryck hos mig är att jag fick en chans. En chans som samhället inte gav mig när jag var ung. När jag tagit studenten ville börja jobba så skulle i stället min arbetsförmåga utredas för att se om jag ens kunde stå till arbetsmarknadens förfogande. Min värld rasade samman när vuxna bestämde att jag inte fick ingå i samhället. Men till sist hittade jag hem. Hem till Fryshuset.

Den 1 augusti 2020 öppnade jag och mina kollegor upp dörrarna till vad vi då kallade för Mötesplatsen på Fryshuset. Vi jobbade hela sommaren med att fixa upp lokalerna. När ungdomarna började köa utanför dörren för att komma in och huset fylldes med liv och skratt, så kände jag att jag kommit hem.

Jag har lärt mig vilka styrkor och möjligheter jag har. Jag tror på mig själv. Och andra tror på mig. Allt tack vare någon vågade ge mig en chans och att jag vågade ta den.

Att utveckla positiva sammanhang för unga är något Fryshuset gjort sedan starten. En plats där lusten att delta och gemensamma passioner överbryggar olikheter och skapar motivation och framtidstro. Vi ger uppmuntran, förtroende och ansvar för att unga ska växa och själva ta makten över sina liv.

Vill du ge en gåva?

Fryshuset lyssnar på vad som händer i samhället och agerar direkt. Vi är inte rädda för det som är nytt och okänt. Vi ser möjligheter och mobiliserar krafter där andra kanske ser problem. Vi provar oss fram, korrigerar och förbättrar ständigt våra metoder.

När ni skänker en gåva gör ni det möjligt för oss att nå ännu fler unga, ni stödjer vårt långsiktiga arbete men även det vi gör tillsammans med och för unga här och nu.

Läs mer HÄR om du är intresserad av att veta mer.