Uppsala Ungdomsjour utbildade i medlingsmetoden DPC

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2024-03-13
verksamhet Medling och konfliktlösning

Den 5-9 februari utbildade Fryshuset Uppsala Ungdomsjour i konflikthanterings- och medlingsmetoden Dialogue for Peaceful Change (DPC). En full grupp på 16 personer gick en 5-dagars-utbildning för att bli certifierade facilitatorer i DPC, vilket innebär att deltagarna kan hålla i medlingar som bygger på DPCs 6-stegsmodell. Lärdomarna kommer att appliceras praktiskt i de många konflikter som Ungdomsjouren medlar i mellan unga i kommunen, samt i ett pilotprogram i konflikthantering för åttondeklassare som kommer att genomföras under hösten 2024.

Uppsala ungdomsjour samarbetar med skolor, fritidsgårdar och med polisen för att göra Uppsala tryggare för barn och ungdomar. Målet är att hindra brott, droganvändning och riskbeteenden.

Ungdomsjouren har lång erfarenhet av att jobba med barn, unga och familjer i bland annat skolor, på fritidsgårdar, inom socialtjänsten och på behandlingshem. På Ungdomsjouren jobbar samordnare, medlare, socialarbetare på fältet och kuratorer.

I detta arbete möter medarbetarna ofta unga som befinner sig i olika typer av konflikter, och medlar aktivt på skolor och i fält. Uppsalas kommunmedlare tar hundratals medlingsärenden om året, och är några av landets mest aktiva medlare. Kommunmedlaren Mikaela Eriksson var den som kontaktade Fryshuset för att man sökte ett komplement till metoden Medling vid Brott, (VOM), som kunde verka mer förebyggande till skillnad från VOMs mer reparativa fokus.

Vi är otroligt imponerade av Uppsala Ungdomsjours fantastiska arbete med medling för unga, och av den gedigna erfarenhet och kompetens som gruppen som utbildades i DPC visade under utbildningen!