“Det roligaste med queer the space är att lyssna på ungdomarna och dela erfarenheter med alla människor.”
Cornelia Karlsson, 25 år, är projektledare för Barn till ensamma mammor och har tidigare jobbat i receptionen på Fryshuset i Hammarby Sjöstad. Hon jobbar även med projektet Queer the space som är Fryshusets HBTQIA+ verksamhet som är en fysisk mötesplats, men även en digital plattform för unga.
Vi vill få till ett tryggt häng som är helt kravlöst där vi hjälper unga att utvecklas. Queer The Space stänger inte dörren för någon.
– Jag jobbade som församlingspedagog när jag fick tipset att Fryshuset Hammarby Sjöstad sökte personal till receptionen. Det var väldigt roligt att jobba där eftersom jag fick träffa i princip alla på Fryshuset. Att arbeta på Fryshuset är spännande och väldigt dynamiskt, det är mycket som händer. Det är många möten med människor vilket är kul. Fryshuset är en stor gemenskap och alla är här för ett syfte.
Nu jobbar Cornelia med flera saker: inom verksamheten Barn till ensamma mammor, sitt eget projekt Frysen Christmas och Queer The Space.
– På Queer The Space håller vi på med aktiviteter, härligt häng, workshops och olika utflykter. Det är verkligen jättekul att se det gå från en helt ny verksamhet till en plats med flera återkommande besökare. Behovet finns väldigt tydligt för en mötesplats som QTS och därför är det viktigt att Fryshuset fortsätter utveckla sitt HBTQIA+ arbete.
Queer The Space startades under 2019 men låg på is ett tag. Projektet kom igång ordentligt i mars 2020 och blev snabbt ett safe-space för HBTQIA+ personer.
Berätta om några fokusområden inom Queer The Space
– Vi vill få till ett tryggt häng som är helt kravlöst där vi hjälper unga att utvecklas. QTS stänger inte dörren för någon. Det är också viktigt att alla ungas önskan och talan förs fram, därför formar vi verksamhetens aktiviteter efter vad de vill. I början var QTS väldigt konstinriktat men nu försöker vi ta in olika teman varje månad. Även där är vi flexibla med vad de unga vill göra men vi försöker få till workshops och föreläsningar.
Vad tänker du kring Queer The Space framtid?
– Nu under sommaren har vi tyvärr stängt, delvis på grund av coronakrisen, men QTS behövs verkligen. Jag vill att Fryshuset fortsätter jobba med, och mot, psykisk ohälsa och att vi fortsätter arbeta för att skapa en bra miljö där alla känner sig bekväma, både unga och vuxna. Jag vill även att QTS ska nå ut till fler personer som har behovet av en trygg mötesplats och att vi fortsätter utgå från målgruppens tankar och behov.
Text och bild: Alicia Olén