"Konflikt är förändring och utveckling och inte alltid negativt"
Linda Skogsby är en av Fryshusets 3 ackrediterade utbildare i metoden Dialogue for Peaceful Change (DPC), som används för att stärka människors förmåga att förstå, förebygga och lösa konflikter. Här berättar hon mer om varför hon tror på metoden.
Du gick din första utbildning i DPC i november 2018. Vad var det som drog dig till den utbildningen?
Jag såg att det skulle vara ett kompetenslyft för mig själv och så hade jag hört mycket om metoden. Det kändes som en perfekt matchning med det brottsförebyggande arbete jag hållit på med sen 2013. När jag gått utbildningen insåg jag att DPC var väldigt mycket större än vad jag jobbat med hittills.
På vilket sätt menar du då?
Det jag fick lära mig under utbildningen var att djupdyka ner i hur komplexa konflikter och system kan vara. Dittills hade jag mest jobbat med att konflikt händer här och nu och hur vi ska hantera det, medan detta var allt det som händer innan och efter. Dynamiken bakom, uppbyggnaden av en konflikt och vägen ut ur konflikt.
Våren 2019 gick du en Training of Trainers på Irland för att bli utbildare i DPC. Varför gjorde du det?
Jag trodde väldigt mycket på metodiken, och så brinner jag för facilitering, som för mig innebär att hålla i förändring och hopp och stötta människor i svåra situationer. Jag såg hur jag kan bidra till att den här metoden sprider sig och att fler får verktygen. Sen var det ju så att Colin Craig, grundare av DPC, verkligen uppmuntrade mig till att ta nästa steg och bli utbildare
Nu är du en av tre ackrediterade DPC-utbildare på Fryshuset. Vad gör du med metodiken på Fryshuset?
Det är egentligen tre delar: Den ena är att jag håller i utbildningar både för unga och yrkesverksamma som behöver de här verktygen. Den andra är att jag jobbar mycket med det själv både på jobbet och privat, att förstå mig själv, att bredda perspektivet i olika situationer, kunna analysera varför samhällsklimatet ser ut som det gör och så vidare. Jag använder hela tiden ett “DPC-filter”. Det tredje är att försöka på alla sätt stötta andra med hjälp av DPC-verktygen både på en individnivå men också organisatoriskt.
Varför tycker du att DPC behövs i Sverige i dag?
Utmaningar som vi står inför idag är otroligt komplexa. Det finns många perspektiv, olika sanningar och många människor blir påverkade. Jag tror verkligen på att vi behöver prata lösningar och insatser, men jag tror också att vi behöver ta ett steg tillbaka och förstå och se komplexiteten. DPC hjälper att förstå den komplexiteten och speciellt att se personerna och relationerna i konflikt. Att bygga empatiska förmågor mellan individer hjälper oss att navigera ut ur konflikt, och det är det som DPC handlar om. Konflikt är inte negativt. Det är negativt så länge vi stannar i det, och inte tar oss ut. Konflikt är förändring och utveckling. Oavsett om det handlar om en individ, ett team på ett företag, eller om större samhällsstrukturer så vet jag att de här verktygen sitter både på en del sanningar men också en hel del lösningar.
Har DPC gjort dig bättre på ditt jobb?
Jag har blivit otroligt mycket bättre på att ta utifrånperspektivet när jag jobbar med unga och grupper och kan nu lättare välja hur jag ska agera för att en konflikt inte ska eskalera eller för att en grupp ska växa och ta sig framåt. Jag kan lättare bidra till att bygga förståelse mellan människor.