“Man kan väl säga att den utbildningen jag har är någonting man egentligen inte kan utbilda sig till”
Den 28 åriga mångsysslaren Johannes Aira vill vara den vuxna som inte fanns för honom när han själv var liten. Som Sveriges första vinnare av Beatbox-SM brinner han för Hiphopkulturen, som han dagligen inkluderar unga i. På Fryshuset får han frihet under ansvar och gör skillnad på riktigt.
Johannes Aira har jobbat med ungdomar sen han själv var ungdom. Han har alltid varit intresserad av beatbox och märkte att det inte riktigt fanns någonstans där han kunde hitta likasinnade. Under 2015 startade han därför upp Swedish Beatbox Community, ett community för alla som beatboxar i Sverige. Några år senare anordnade han tillsammans med Fryshuset Sveriges första Beatbox-SM, som han även lyckades vinna.
– Resan till Fryshuset började med att jag och en kompis besökte Fryshuset i Göteborg. Vi hade hört att det fanns en replokal där som man kunde repa i. Efter några besök fick vi hänga där och beatboxa en gång i veckan. Robinson, som nu är min kollega, frågade mig om jag ville börja jobba några timmar på Fryshuset för att beatboxa med ungdomar. På den tiden jobbade jag på Ica, där jag trivdes, men nu öppnades ju dörren till det jag verkligen hade passion för.
Idag, sex år senare, är Johannes spindeln i nätet med en heltidstjänst som ungdomsledare, samordnare och kommunikatör för Fryshuset Göteborg. Där arbetar han med allt ifrån att vara med och skriva stora ansökningar, hålla i utbildningar, arrangera events och aktiviteter för ungdomar till att ansvara för sociala medier och utforma videos, planscher och affischer till flera av Fryshusets verksamheter.
– Det är någonting som jag har lärt mig själv egentligen, jag har ingen utbildning med mig i ryggen. Allting jag gör, inte bara på Fryshuset utan även i mitt privatliv, är att jobba med ungdomar. Man kan väl säga att den utbildningen jag har är någonting man egentligen inte kan utbilda sig till.
Under sina år på Fryshuset har Johannes jobbat mycket med verksamheten Essence of Hiphop, som håller i Hiphoprelaterade aktiviteter, utbildningar och event för unga. Han har arrangerat Hiphopcafeér, kurser, ledarskapsutbildningar, Hiphop- och Hälsoläger och Essence of Hiphop festivaler.
– Tanken är att unga kan komma in på ett Hiphopcafé som nybörjare och aldrig gjort något innan. Där kan de öva på framträdanden, måla, skriva texter och skapa beats. Därefter kan de gå en kurs, gå ledarskapsutbildning och vara med på Hiphop- och Hälsolägret. Lägret är en plats där unga kan sänka garden, utbyta erfarenheter med varandra och fördjupa sig i sin passion. Slutligen kan ungdomarna uppträda på Essence of Hiphop festivalen där de delar scenen med flera andra artister.
Johannes jobbar även med att försöka få in schack på Fryshuset. Schack är en väldigt stor den av honom och av alla hans intressen, det allra största. Han vill starta upp en ambassadörgrupp för schack i Sverige.
– Det behövs en plattform där unga schackspelare kan mötas. Problemet är att är du runt 18-25 år gammal så vet du inte hur du ska gå tillväga för att börja spela. Jag vill visa att schackspel inte bara är för “nördar” utan att vem som helst kan spela, även någon som beatboxar.
På Fryshuset får Johannes skapa sina egna ramar. Han har mycket eget inflytande i sitt arbete och upplever att han själv får forma sina arbetsdagar, vilket han älskar.
– Till skillnad från mina tidigare jobb så gör jobbet på Fryshuset verkligen skillnad. Frihet med ansvar gör att rätt personer som brinner för frågorna och verkligen vill vara på plats gör skillnad.
Ett fint minne som Johannes har med sig från arbetsplatsen handlar om en ung kille som var i knipa på olika sätt. Han mådde väldigt dåligt och hade inga trygga vuxna i sin närhet. Den unga killen älskade beatbox, som han även hade stor talang för, och Fryshuset blev hans trygga plats där han fick spendera sina ljusa dagar. Några år senare höll samma kille ett tal på ett event där han berättade om hur Fryshuset räddade hans liv till det bättre. Johannes har fortfarande kontakt med killen och ser än idag en stor utveckling hos honom.
– Det motiverar mig att vara den personen som inte fanns för mig när jag var liten. Jag har alltid haft tusentals intressen, men har inte riktigt haft den vuxna jag önskat att prata om mina drömmar med. Jag vill pusha, vägleda, ställa frågor och vara en förebild för unga.
Bilden är tagen av Sveriges Schackförbund.