Hej Idriss! Hur hamnade du på Fryshuset?  

– Det var ett tag sedan, 14 år sen faktiskt! Allt började med Lugna Gatan i Malmö, när det fanns. Då lärde jag känna personal som jag höll kontakt med under åren och som stöttade mig när jag befann mig i en destruktiv miljö. De hjälpte mig vidare när jag tog tag i livet.  

– I somras åkte jag med till Almedalen för att representera Fryshuset och ungas röster. Jag har en bra förmåga att kunna prata i alla sammanhang och att våga ställa frågor som andra inte vågar. Jag drivs av att ifrågasätta personer! När jag var i Almedalen såg jag själv min talang och ville ta det vidare när jag väl kom hem. Jag sökte bidrag för att driva ett projekt om demokrati, för att höja valdeltagandet bland unga. Det blev ett nio veckor långt projekt som jag fick projektleda med en annan kollega. Därefter fick jag möjligheten att börja jobba på Fryschillet 

Varför känner du en vilja att engagera dig för just unga?  

– Jag vill engagera mig för att jag själv är en credible messenger. Jag har själv stött på svårigheter från samhället under min uppväxt, men jag ser hur barn har det idag. Det är ett ännu tuffare klimat nu än det var då. Jag vill vara en positiv kraft och en trygg förebild som stöttar barn och unga i deras idéer, tankar och passioner. Jag vill visa dem att det är okej att göra fel, falla och ta sig upp igen.  

– Jag vill även ha inverkan på den somaliska communityn i Malmö och ändra den felaktiga bilden som många har om att somalier är socioekonomiskt eftersatta, politiskt eftersatta, inte arbetar etc… listan kan göras lång, du förstår vad jag menar. Jag vill vara den som ändrar på de fördomarna. 

– I arbetet med unga vill jag även påverka deras synsätt. Att vi ska ta hand om varandra och inte ha “vi och dom”- tänket. Solidaritet är viktigt. Om vi börjar påverka och göra en förändring nu, så kommer nästa generation vilja göra bättre. Vi kan förändra livet tillsammans. 

Vad är det som driver dig?  

– En drivkraft är eftersatta områden. Jag ser klyftorna växa i samhället och jag vill inte bara se på. Som jag nämnt tidigare så vill jag vara den positiva förändringen. Jag vill även att personer ska börja se myndigheter och samhällsaktörer som en resurs och få unga att förstå att bara för att en ensam individ, till exempel en lärare, är emot dem, så är alla inte det.  

Vad är next up?  

– Nästa grej är projektet Vi Behövs! där målet är att få unga att förbereda sig inom kris och beredskap. Jag kommer vara mentor och fånga upp unga och stötta deltagarna. Jag vill att de ska förstå att vi måste vara solidariska, stå upp för varandra och hjälpa varandra när det blir en kris. Samtidigt vill jag ge dem en bra utbildning de kan ha nytta av i livet, samt öppna upp för ökade möjligheter där unga kan engagera sig och ta plats.