Varför startade du Frysbox?
 – Jag jobbade som polis i flera år och såg många ungdomar hängandes på stan. Det var inte bara bus som ungdomarna sysslade med utan personrån och allting där emellan. Vi behövde få in dem i ett sammanhang där de kunde växa och få göra någonting. Jag ville satsa på kampsporten och när jag sa upp mig som polis så kom jag i kontakt med Fryshuset och 2006 började jag som support för Lugna gatan för unga som hade blivit utsatta i rättssak. Min passion är thaiboxning och taekwondo och då ville jag ge ungdomarna en chans att få det här sammanhanget genom träning. Jag brinner för att kunna göra detta och det viktigaste tänker jag. De första två åren var jag själv och tränade de unga men sen kände jag att jag behövde någon mer så då tog jag in en tjej som heter Banar som har jobbat länge och hjälpt till att utbilda fler tränare.

Frysbox är ett samarbete mellan Fryshuset och idrottsföreningar och idag bedrivs träning i thaiboxning i flera städer som Stockholm, Malmö, Oskarshamn och Karlstad. Nästan 3000 unga har tränat i Frysbox från starten tills idag.

Många tjejer hittade till Frysbox, berätta…
 – Den första målgruppen jag hade i supporterprojektet var brottsoffer. Ibland var de också förövare, vilket kan gå lite hand i hand. En del av de här tjejerna hade varit utsatta för misshandel i både relationer och ute på stan så eftersom de var unga brottsoffer så var det viktigt att jobba stärkande både fysiskt och psykiskt.

Vi hade en grupp på 25 tjejer som tränade tillsammans. Men vi hade också en dialog efter där vi tog upp olika saker som rörde hälsa. Målet var att stärka tjejerna utifrån vad de varit med om och det var väl där idén föddes till Frysbox.

Thaiboxning har varit ganska mansdominerad och jag ville få in unga tjejer så i början var det fokus på självkänsla, självförtroende och självförsvar. På den tiden var det inte så vanligt heller med kvinnliga instruktörer så det växt till vad det är idag.

Berätta mer om kombinationen av dialog och träning:
 – Dialogdelen har alltid varit central i Frysbox. Vi kör på samma koncept idag att man först tränar en timme och sedan samlas med dialogledare och tränare, får en frukt och pratar. Syftet är att dialogen ska vara för deras skull och vara ganska fritt men ämnen vi alltid har är lag och rätt, rätt till försvar och gränsdragningar. Vad är en misshandel? Vad är sexuella trakasserier? Ställning till alkohol och droger? Alla vet inte om sådana saker.

Min erfarenhet är att ungdomar är nyfikna och vill veta mer men kanske inte alltid får chansen att prata om det. Jag ser ett jättestort behov av detta och det är ledarna som gör att det kan fortsätta. Vi behöver vara flera och jag skulle gärna se att det startades upp på fler ställen med fler ledare som tror på det här konceptet och kan driva det på plats. Då kan vi nå ut och finnas för hur många som helst.

Genom Frysbox har unga tjejer fått en plats i kampsporten och idag finns det både kill, tjej och mixgrupper. Det är en låg avgift och är öppet för olika nivåer genom nybörjar- och fortsättningsgrupper.

Varför är det bra med gruppträning för unga?
 – Tryggheten är viktigt, att få vara i ett sammanhang där man tränar ihop och svettas och sliter medan man pushar varandra. Det ger ju också ett självförtroende och möjlighet att växa i en grupp. Därför är idrott ett så bra sätt att skapa gemenskap. För mig har kampsporten betytt mycket men jag hade inte älskat det lika mycket om det inte vore för människorna runtomkring. Det sammanhanget hjälper till att skapa den du är. Därför är det så viktigt med bra ledarskap som ser till att alla utvecklas.

Har du något speciellt minne från Frysbox?
 – När man varit på träningen och ser hur tjejerna blommar upp. En av de första tjejerna hade oftast blicken fäst i golvet. Den dagen hon började prata i gruppen, höjde blicken och helt plötsligt började skämta med de andra. Det kanske låter litet men för henne var det jättestort och det berörde mig jättemycket. Att få se den tryggheten växa fram och att den här lilla tysta tjejen nu tog för sig. Det var en annan tjej som kanske umgicks med mindre bra personer som festade väldigt mycket. Hon berättade att hon i och med träningen hade sagt nej till alkohol och de hade accepterat det. De får självkänsla att säga ifrån och sätta gränser. Det finns ju massor av historier som dessa och det är ju det som är så fint.

Nu är du aktuell i Mästarnas mästare, ett program där före detta sportstjärnor möter varandra i olika grenar. Hur kom du med i programmet?
– Jag fick frågan om jag ville vara med och tog utmaningen. Jag har sett programmet under de tidigare säsongerna och tyckte att tävlingarna såg roliga ut. Jag gick verkligen all in för att vinna, som jag alltid gör men det bästa var att träffa alla andra deltagare.

Vad har du för tips för att nå ut till unga?
 – Att skapa möjligheter för dem. Ta vara på det som finns, ställen där man kan möta unga och ge dem vägledning och en push i rätt riktning. Det öppnar upp för ett större sammanhang.

 

fryshuset.se/verksamhet/frysbox