Sven-Olof har hjälpt oss hålla upp dörren i nästan 20 år
Att ta några sekunder av sitt liv för att hålla upp dörren till någon som behöver är en fin gest. Att hjälpa till att hålla upp dörren i nästan 20 år till tusentals unga är att vara gentleman på en helt ny nivå. Möt Sven-Olof Johansson vars företag Fastpartner stöttat Fryshusets verksamhet på skolloven sedan 2006.
-Jag har gillat Anders Carlberg ända sedan jag hörde talas om honom under kårhusockupationen 1968. Jag minns honom som aktiv och radikal, men även som en rättfram kille som verkade lätt att ha att göra med, berättar Sven-Olof när han ansluter till vårt telefonmöte, direkt från ett annat möte. En snabb kopp kaffe hinner han hälla upp innan han fortsätter berätta om hur företaget Fastpartner och Fryshusets vägar korsades. Hans röst är fylld av energi och når igenom 4G-nätets komplicerade system av master och satelliter på ett sätt som inte bara får honom att låta som knappt hälften av sina 78 år utan som att han till och med sitter i samma rum.
Från det första intrycket som Sven-Olof fick under kårhusockupationen dröjde det ytterligare några år innan Anders skulle öppna dörrarna till det första Fryshuset i norra Hammarbyhamnen 1984 och ännu några till innan samarbetet tog sin början. En gemensam kontakt vid namn Anders Keller presenterade dem för varandra:
– Det som sedan gjorde att jag och Fastpartner började samarbeta med Fryshuset var det faktum att man inte stängde dörrarna under sommarmånaderna utan lät Fryshusets unga besökare fortsätta komma när alla andra verksamheter stängde. Där kunde de unga som kanske inte hade så många andra alternativ, äta ett mål mat varje dag, få stödundervisning och sysselsätta sig med diverse aktiviteter som till exempel musik och basket. Det var något vi gärna sponsrade.
Under mötena med Anders pratades det inte bara skollovsaktiviteter utan allt från entreprenörskap till fina bilar.
– Anders var väldigt mån om att de unga skulle lyckas. Entreprenörskapet var viktigt för honom och han tog alltid chansen att prata om detta med alla unga han träffade. Eftersom han tyckte att ett bra mått på framgång var att ha en Ferrari, undrade han om jag kanske hade någon fin bil jag kunde köra till vårt möte på Fryshuset med, som inspiration för de unga entreprenörerna.
Nu blev det aldrig någon så storstilad entré, men genom åren har flera unga från Fryshuset ändå blivit så pass inspirerade att de tagit sig vidare från någon av Fryshusets utbildningar till att faktiskt bli anställda av Fastpartner. Ett tydligt bevis på att ett bra samarbete är bredare än en ekonomisk transaktion.
– Från början fanns det inte en tanke på att vi skulle få ut någonting över huvud taget från samarbetet, utan bara stötta Fryshuset, berättar Sven-Olof. Men genom åren har hållbarhetsfrågor och sociala frågor blivit viktigare för alla företag, och därför är samarbetet nu en viktig del i vårt sociala engagemang.
Samarbetet mellan Fryshuset och Fastpartner har sedan starten hjälpt till att hålla dörrarna öppna på många skollov. Även idag går större delen av stödet från Fastpartner till lovverksamheten Lovely Days. Det finns också planer för utveckling. Anders Keller som ju faktiskt drog i gång samarbetet genom att introducera Fryshuset och Fastpartner gick bort under 2023. En stiftelse i hans namn kommer varje år att dela ut ett pris till några av Fryshusets elever som på något sätt utmärkt sig under skoltiden. Vem vet, kanske kan priset till och med kan bli grundplåten till en bil av lite lyxigare modell.
Det hade säkert Anders Carlberg gillat.