Ring: 08–827 180 för att komma i kontakt med oss.
Telefonen är öppen kl. 15 – 22 varje dag. Du är helt anonym, vi kan inte se vem som ringer.
Vanessa är en av våra anställda som både jobbar ute i trygghetsfrämjande insatser samt tar emot samtal på kontakttelefonen. Hon är uppväxt i södra Stockholm och har gått Fryshusets grundskola. Tidigare har hon drivit Brottsofferpodden och nu är hon dessutom snart nyexad socionom. Här berättar hon om sitt jobb.
Vad gör du för 180 grader?
”När jag är ute och jobbar brukar jag berätta för folk om 180 grader. Vad vi gör, vad vi kan hjälpa med och vad vårt uppdrag är. Vi strävar efter att visa närvaro för att sprida trygghet, skapa relationer förebygga våld och skapa positiva sammanhang. Jag svarar också på samtal som kommer in till vår kontakttelefon.
Hur fungerar kontakttelefonen?
Det första jag vill trycka på är att den är 100 % anonym. Om du själv inte uppger ditt namn eller nummer har vi ingen möjlighet att veta vem du är eller var du ringer från. Nummer två är att vi inte har samma anmälningsplikt som myndigheter, utan fungerar mer som BRIS och kvinnojourer. Vi finns för att lyssna och stötta dig utifrån den oro du känner för dig själv eller en närstående.
Efter ett samtal hörs vi inte igen om inte du själv ber om uppföljning eller väljer att ringa in igen. Så ofta stannar det vid ett samtal, men vi kan också koppla på personliga stödcoacher för fysiska möten om så önskas.
Hur kan vägen in i kriminalitet se ut?
Många som dras in i kriminella sammanhang inser inte från början vad det är som håller på att hända. Det börjar ofta med att någon kanske ger dig pengar till mat eller cigg, lyfter dig med komplimanger eller låter dig hänga med personer som har status. När du själv sedan tillfrågas om att göra något är upplevelsen att du har oskriven skuld och kan få svårt att säga nej.”
Tillfällen då det är relevant att ringa oss
Exempel 1
Du känner en oro efter att ha blivit kontaktad av personer du misstänker är kriminella som ber dig att utföra något som du själv inte vill eller är tveksam till ifall det är lagligt. Tex:
- Hålla utkik och varna om polisen kommer
- Ta emot och hantera pengar
- Skicka vidare olagliga pengar, till exempel via Swish
- Förflytta vapen och narkotika
- Gömma vapen och narkotika
- Bära vapen åt dem
- Sälja narkotika
Exempel 2
Du befinner dig i en situation som du inte kan ta sig ur på egen hand. Tex:
- Du mår dåligt pga psykisk oro eller stress kopplat till en situation som sker just nu
- Du mår fysiskt dåligt för att du har tagit en substans
Exempel 3
Du, vuxen som ung, känner en generell oroskänsla som ej är kopplad till en specifik situation eller fråga, men känner att du behöver någon att prata med för stöd och/eller rådgivning.
Vad sker när du ringer och efter samtalet?
En från vårt team svarar. Vi genomför en snabb kartläggning och riskanalys genom frågor som beror av situationen för en första bedömning till grund för vårt agerande, tex:
- Befinner du dig i Stockholm så kan vi vid vissa tillfällen åka ut för att möta upp dig direkt.
- Du får en coach som inom 24 timmar kontaktar dig och tillsammans med dig gör en plan för hur den på bästa sätt kan stötta dig.
- Vi behåller kontakt med dig och kontaktar även förälder för att berätta vad som hänt.