image

Om oss

Tillsammans för Sverige är en verksamhet på Fryshuset med inriktning mot interreligiös och interkulturell dialogutbildning för och med unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Verksamheten utgår ifrån de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion och tro kan vara en väg till integration och växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Våra mål

De globala mål som vår verksamhet kopplas an till inom ramen för Agenda 2030 är:

  • Globalt mål 3: God hälsa och välbefinnande

Inom TFS tror vi att ett samhälle som tar ungas åsikter och tankar på allvar stärker ungas psykiska hälsa. En ökad känsla av sammanhang och delaktighet är en grundläggande förutsättning för ungas möjlighet att nå sin fulla potential och att positivt kunna bidra till samhällets utveckling.

  • Globalt mål 10: Minskad ojämlikhet

Ett jämlikt samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter och möjligheter oberoende av till exempel kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, ålder och annan ställning. Jämlikhet minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen. Genom att uppmuntra ungt samhällsengagemang i dessa frågor verkar TFS för ett samhälle som främjar jämlikhet.

  • Globalt mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Fredliga samhällen och frihet från våld utgör både ett mål och ett medel för hållbar utveckling för såväl individ som samhälle. Genom utbildningar, föreläsningar och workshops visar TFS hur interkulturell och interreligiös dialog kan vara en väg till integration och växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Historia

Tillsammans för Sverige startades som en del av Fryshuset 2011 på initiativ av imamen Othman Al Tawalbeh och prästen Maria Kjellsdotter Rydinger med stöd av flera samfund och religiösa organisationer. 

Under åren har Tillsammans för Sverige mött över 30 000 elever och utbildat över 750 unga i våra metoder och ledarskapsprogram så att de kan vara ute och hålla workshops i skolor och bidra med kunskap i olika sammanhang. Verksamheten har också varit med och startat upp Together for Finland och Sammen for Norge

För att få inspiration och utveckla verksamheter och metoder har vi bland annat samarbetat med; Three Faiths Forum i London, de franska organisationerna CIEUX och COEXISTER, det interreligiösa centret i Leicester, Faith House Manhattan i New York och Dialog piloterne i Norge.

Under åren har Tillsammans för Sverige fått stöd och bidrag av många, bland annat; Svenska kyrkan, Sensus, Arvsfonden, MUCF, Nordiska ministerrådet, Open Society Foundation, Hedlunds stiftelse, Gålö Stiftelsen, Gertrud och Ingvar Philipssons stiftelse, Lunds Missionssällskap, Oscar Hirsch stiftelse, Stockholms stad, Rights Now, Ung och aktiv i Europa, och EU programmet för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden (CERV).

Media

Mitt i: Judar och Muslimer: ”Två grupper i samma båt” 

SVT: Danial och Liam besöker skolor – vill minska polariseringen