image

Våra unga ambassadörer

I politiska samtal och beslutsfattande är det viktigt att alla röster får höras. Behöver ni hjälp att skapa inkluderande samtal och få med ungas perspektiv? Vi har sex ungdomsambassadörer på plats i Almedalen, alla med olika kunskap och erfarenheter. Kontakta viktoria.vukic@fryshuset.se för mer info.

Nermin Alsalim, 19 år, Göteborg
Hjärtefråga: Hedersfrågor och segregation

Nermin har ett brinnande engagemang för frågor som rör hederskultur och segregation. Hon har en bred erfarenhet från Fryshusets olika verksamheter, framför allt inom Elektra, och har deltagit i paneler, lett dialoger och engagerat sig både nationellt och internationellt. Med bakgrund i ledarskap och ett mångsidigt engagemang bidrar hon med fördjupad förståelse för komplexa sociala frågor.

Vad ser du mest fram emot i Almedalen?
– Jag ser mest fram emot att träffa nytt folk, träffa olika typer av människor som brinner för olika ämnen, samt olika organisationer, verksamheter och myndigheter. Att sprida mitt nätverk, men också att få se människor i deras största form av passion och entusiasm.

Karam Al-Aswad, 19 år, Helsingborg
Hjärtefråga: Förebygga kriminalitet genom entreprenörskap

Karam arbetar med att förebygga kriminalitet genom entreprenörskap och unga mötesplatser. Inom Fryshusets projekt Vi Behövs, Fryschillet och Next Gen har han samordnat workshops, deltagit i paneler och utvecklat arbetssätt för krisberedskap och civilförsvar. Hans erfarenhet från projektledning och community-baserade initiativ ger ett viktigt perspektiv till samhällsfrågor kopplade till ungas trygghet.

Du får en megafon i Almedalen – vad säger du till Sverige?
Att de borde lyssna på fler ungdomar. Att ungas röst är viktig, och att det är vi som är framtiden och kommer leva i den. Unga har nya idéer, nya tankesätt, och borde få vara med på flera olika sätt politiskt.

Märtha Eriksson, 24 år, Stockholm
Hjärtefråga: Sjukvården och psykisk ohälsa

Märtha engagerar sig i jämställdhet, psykisk ohälsa och ungas rätt till inflytande. Hon har en akademisk bakgrund inom samhällsfrågor och politik, och har varit aktiv i Elektra, Fryshusets skola och ambassadörsutbildningar. Genom att kombinera teori med praktik lyfter hon hur unga kan stärkas – både i vardagen och i politiska sammanhang, nationellt och internationellt.

Varför borde fler unga ta plats i Almedalen?
Jag tycker att fler unga borde ta plats i Almedalen, för i slutändan är det vår framtid det handlar om. Därför borde vi få vara med och styra den, och vara med och forma besluten. Våra röster borde höras mer än de gör idag – faktiskt!

Aboubakr Torfi, 22 år, Malmö
Hjärtefråga: Förebygga kriminalitet, islamofobi och rasism

Aboubakr har fördjupad kunskap inom Dialogue for Peaceful Change (DPC) och samhällsfrågor som rör kriminalitet och islamofobi. Han har lett grupper, hållit i samtal om hederskultur och deltagit i verksamheter som Sustain Dialogue och United Brothers. Med en analytisk ingång till komplexa frågor bidrar han till att utveckla dialogen kring ungas livsvillkor och sociala utmaningar.

Varför borde fler unga ta plats i Almedalen?
För att göra sina röster hörda. Vi har mycket åsikter som aldrig riktigt lyfts – de diskuteras ofta i våra egna cirklar och sammanhang, men inte lika mycket när det gäller politiker och myndigheter.

Ragad Alsalkhadi, 19 år, Karlskrona
Hjärtefråga: Holistisk hälsa och hedersfrågor

Ragad brinner för att stärka ungas psykiska och fysiska hälsa, med särskilt fokus på unga tjejer. Hon är aktiv i flera av Fryshusets verksamheter, bland annat United Sisters, Next Gen och Fryschillet, där hon leder grupper, arrangerar aktiviteter och bygger trygga miljöer. Genom sitt engagemang i mindre städer belyser hon betydelsen av tillgängliga och trygga miljöer för unga, särskilt för tjejer i mindre orter. arbetar

Vem vill du helst träffa när du är där?
Politiker. De tar ofta väldigt dumma beslut. Jag pluggar till undersköterska, och vi har jättelåga löner – trots att vi brinner för att hjälpa människor och faktiskt räddar liv. Samtidigt får andra yrkesgrupper mycket bättre betalt.

Jerry Ekdahl, 21 år, Stockholm
Hjärtefråga: Passioner, inkludering, framtidstro.

Jerry engagerar sig i att göra skolan och det kreativa uttrycket till verktyg för inkludering. Genom sitt arbete i Fryshusets folkhögskola, musikstudio och dagverksamhet möter han unga som står utanför traditionella strukturer – och visar hur trygga vuxna, utbildning och kreativt skapande kan göra skillnad. Han lyfter särskilt hur skolan kan vara en skyddsfaktor mot psykisk ohälsa och utanförskap, och hur ungas passioner behöver tas på allvar för att skapa framtidstro.

Varför borde fler unga ta plats i Almedalen?
Man måste våga göra sin röst hörd. Alla har åsikter, men det är inte så många som vågar ta plats och faktiskt säga dem. På Almedalen finns en chans – men många unga vet nog inte ens att det existerar. Det är viktigt att fler får veta vilka möjligheter som finns, och vågar ta dem.