För dig som är anhörig

I många år har vi dagligen samtalat med anhöriga och om de utmaningar ni möter kopplat till oro kring att någon som står dig nära har börjat dras in i kriminalitet och/eller gäng. Vi erbjuder stöd både i hanterandet av den problematik som uppstår, samt stöd kopplat till ditt egna liv och mående.  

Du som anhörig kan vara en viktig del i arbetet mot rekrytering till kriminella nätverk. Vill du så kan vi hjälpa dig med det. De flesta anhöriga vi möter står personen nära, men vi möter även yrkesverksamma.

Vi erbjuder ett anhörigstöd utifrån att man oroar sig för någon annan som befinner sig i eller riskerar att hamna i kriminella/destruktiva miljöer.

Hit kan du vända dig om du exempelvis är:

  • En förälder som misstänker att ditt barn rör sig i dessa kretsar och behöver rådgivning.
  • Ett syskon som oroar sig för att din bror/syster rör sig i kriminella gäng.
  • En lärare som misstänker att rekrytering sker på skolan.

Du kan även kontakta oss om du är befinner dig i en situation du inte kan hantera kopplat till en eller flera unga, exempelvis:

  • En pågående konflikt (inte akut, då är de polisen).
  • Ett misstänkt rekryteringsförsök på en idrottsplats.
  • Du misstänker att ett barn är påväg att genomföra något olagligt eller mot sin egen vilja kopplat till gängkonflikter.

Kontakt anhörigstöd

Mail: anhorig@fryshuset.se. Sätt gärna “Anhörigstöd” i rubriken.

Tel: +46761269566. Där ber du om att bli hänvisad till någon av våra anhörigterapeuter.

Tips till anhöriga

1. Vad lockade? 
Skälen till att en individ söker sig till en destruktiv gemenskap finner vi ofta genom att se till den individens historia. Många gånger kan exempelvis den gemenskapen möta upp behov som personen i olika sammanhang saknat i sitt liv. Så som gemenskap, trygghet, mening, känslan av att vara bra på något med mera. Om du/ni kan identifiera dessa bakomliggande behov kan det ge effekt om de möts upp från annat håll. Genom dig/er eller andra som personen känner sig trygg med.

2. Gör skillnad på sak och person. Upprepa och var tydlig. 
Var gärna tydlig i vad du tycker kring det som sker och det är okej att utrycka det med starka känslor – men gör skillnad på sak och person. Exempelvis, ”Jag ogillar/accepterar inte det sätt du just nu väljer att leva på, men jag tycker om dig/accepterar dig därför att…….!”

3. Stärk det som är bra 
Håll fokus på det som fungerar, snarare än vad personen gör fel. När personen gör framsteg, uppmuntra och sätt ord på det. Uppmärksamma delmål och ge känslan av att lyckas. Det vi fokuserar på växer.

4. Jämlik dialog 
Samtal som uppfattas som hot eller anklagelse besvaras ofta med försvar och dialogen kan då lätt hamna i en låsning. Börja gärna med hur du upplever och tolkar situationen, för att sedan bolla över med frågan ”vad tänker du om det?”

5. Visa att även du vill utvecklas 
Kanske finns det händelser där personen inte fick tillräckligt med utrymme, så som exempelvis vid en skilsmässa. Ta upp och fråga hur det upplevdes. Genom att lägga fokus på dig och att du är villig att utvecklas så kan det i sin tur hjälpa personen i sin egen process.

6. Var nyfiken och spara på dina kloka råd 
Var närvarande och lyssna in vad personen har att berätta. Fråga sedan vad den har för idéer kring hur den ska lösa sitt problem. Det är oftast viktigare än att du går in i lösningsfokus och försöker ge kloka råd.

7. Gränssättning 
Beroende på hur er relation ser ut så kan du behöva fundera kring gränssättning. Förklara och informera i god tid innan gränsen börjar. Det ska vara lagom stort då det är viktigt att hålla en uppsatt gräns. Berätta även vad som händer om gränsen överskrids. En konsekvens inom din kontroll.

8. När personen vill göra en förändring 
För många innebär detta en omvälvande tid. Flera av de vi möter berättar om att de ena stunden kan känna lättnad, glädje och framtidstro. Andra stunden osäkerhet, oro, nedstämdhet och apati. Vem är jag nu? Vilka ska jag nu umgås med? Vad ska jag nu ägna mitt liv åt? Många gånger kommer historien ifatt, vilket bland annat kan väcka ångest.

Det kan vara en omvälvande tid även för dig som anhörig. Vad har jag varit med om? På vilket sätt har den här tiden påverkat mig som anhörig? Orkar jag stå kvar och fortsätta att vara ett stöd? Alla parter kan i detta skede bli hjälpta av professionellt samtalsstöd.

9. Din hälsa 
De flesta vi möter i vårt arbete påverkas tydligt i sin roll som anhörig. I det kan det vara hjälpsamt att ge sig själv utrymme för återhämtning och det egna måendet. Vissa blir exempelvis hjälpta av att berätta för de i sin omgivning som man känner förtroende för. Många önskar även professionellt stöd i sin situation.